Papierowy warzywnik

30 minut
two

Dziś trochę o warzywach. Można poznać ich rodzaje, zastanowić się nad tym, jak wyglądają przed trafieniem na talerz i jak rosną. Najłatwiej zrobić to przez stworzenie własnego ogródka. Kiedy będzie na to więcej czasu, niż w lecie?

Potrzebujemy:

  • kartki A3
  • kolorowej krepiny
  • nożyczek
  • mocnego kleju do papieru
  • farb wodnych, pędzli itp
  • sznurka

 

Jak zabrać się do dzieła?

 

Etap 1:

Malujemy na kartce niebo i ziemię. Można dodać słońce, albo jakieś robaczki mieszkające między korzeniami. Na tym przekroju zasadzimy nasze papierowe warzywa. Oczywiście, jak tylko farba wyschnie.

 

Etap 2:

Pokażę, jak zrobić kilka warzyw, które lubię. Jeśli macie ochotę zrobić inne, albo po swojemu, to zapewniam, że są to tylko wskazówki. Możecie zrobić wszystko, na co macie ochotę.

Marchewka:

Wycinamy prostokątny kawałek pomarańczowej krepiny. Łapiemy lewą ręką za jej środek i przy pomocy prawej zwijamy w kształt przypominające marchewkę. Jeśli dalej jest nieforemna, można ją nieco mocniej ugnieść. Końcówkę od strony naci zakręcamy wokół własnej osi, żeby się nie rozchodziła.

Teraz potrzebujemy kawałka zielonej krepiny. Jeśli macie jakiś postrzępiony po poprzedniej zabawie, jak ja, teraz można go wykorzystać. Dzięki temu liście marchewki będą wyglądać bardziej naturalnie. Jeśli nie mamy postrzępionego, można go pociąć na paski z jednej strony (tak, żeby całość się nie rozleciała, najlepiej zachować kilka centymetrów marginesu). Taki pasek nawijamy na końcówkę marchewki, oczywiście od nieponacinanej strony i przyklejamy klejem.

Gotowe warzywa smarujemy klejem i przyklejamy do kartki. Trzeba pamiętać, które części wystają nad ziemię, a które są pod nią i właściwie przyłożyć, w tym wypadku marchew!

Kalafior:

Wiem, że nie każdy go lubi, ale ja uwielbiam! I zwyczajnie ugotowanego i zupę kalafiorową… a jedliście kiedyś pieczonego? Pycha ☺ Musiał się znaleźć w moim ogródku!

Zwijamy białą krepinę w kulkę. Jeśli mamy jej za mało, można użyć zwykłej kartki papieru.

Następnie wycinamy z zielonej krepiny dwa kwadraty, trochę większe od białej kulki. Przyklejamy kulkę do środka jednego i zawijamy częściowo, tak żeby biała część wystawała między liśćmi. W tym samym miejscu doklejamy drugi kwadrat i znów zawijamy. Całość oczywiście przyklejamy do kartki.

Teraz korzonki. Tniemy sznurek na krótsze kawałki i przyklejamy w miejscu korzeni.

Rzodkiewki:

Robimy z czerwonej krepiny niewielkie kulki. Z białej wycinamy małe kółka, tyle, ile planujemy rzodkiewek. Kółka przyklejamy do kulek. Na drugim końcu, niż biała bibuła, formujemy szpic. Na niego przyklejamy niewielki pasek zielonej bibuły, zawijając dookoła.

Wycinamy z zielonej krepiny liście, dobrze sprawdzą się zwyczajne kwadraty. Na jeden z końców nakładamy klej i mocujemy do nawiniętego paska.

Teraz pozostaje przyklejenie rzodkiewek i zrobienie im korzonków.

Sałata:

Potrzebujemy dwóch, albo trzech prostokątów z zielonej krepiny, najlepiej w dwóch odcieniach. Najpierw zawijamy jaśniejszy w taki sposób, jak na zdjęciu. Doklejamy do tego kolejne prostokąty, dalej w ten sam sposób. Teraz wystarczy przyczepić sałatę i zrobić korzenie.

I tak cały ogródek jest już gotowy! 

 

Agata