Jesienne przetwory

35 minut
one

Jesień kojarzy nam się z kolorowymi drzewami, rozgrzewającą herbatą, kasztanami i żołędziami, grzybobraniem, czy też skakaniem w kaloszach po kałużach.  Ale ta pora roku to także sezon na przetwory. Najczęściej robimy je z jabłek, gruszek czy śliwek. Ale możemy je też twórczo, a nie tylko przetwórczo wykorzystać. Zapraszam do poniższego tutorialu – przetworów nigdy za wiele, dlatego działamy i bawimy się.

Co będzie nam potrzebne:

  • duża, sztywna kartka papieru
  • farby plakatowe
  • paleta malarska ( opcjonalnie do mieszania kolorów)
  • krepina
  • owoce sezonowe takie jak jabłka, gruszki
  • sznurek
  • klej i nożyczki
  • ołówek i pędzelek
  • czarny marker

1. Na początku musimy zrobić wielki słój na nasze przetwory. Dlatego sięgamy po dużą kartkę i ołówek i szkicujemy dowolny kształt naczynia. Na koniec kontury poprawiamy czarnym markerem.

2. Skończony rysunek wycinamy, ale tak, żeby czarne kontury były nadal widoczne. 😊

3. Czas na owoce. Ja miałam akurat w domu jabłko i gruszkę, więc wykorzystałam do pracy tylko te owoce, jeśli jednak macie u siebie więcej zdrowych słodkości, to śmiało możecie również je użyć do zabawy. Będziemy potrzebować tylko połówek z ogonkami, dlatego przecinamy wszystkie owoce na pół. Każdą połówkę wykorzystamy jako stempelki. 

Sięgamy po farby w różnych kolorach, malujemy powierzchnię jabłka i gruszki i robimy odbitki. Pamiętajcie, że kolory możemy mieszać i też same powierzchnie owoców mogą być różnokolorowe. 😊

4. Nasze owocowe stempelki trzeba dopełnić tym czego jeszcze nie widać, czyli pestkami. Do narysowania czarnych pestek użyłam markera.

5.  Kiedy nasz słój jest już wypełniony po brzegi, to czas najwyższy porządnie go zawekować. Do tego celu użyłam kawałka krepiny. Z dużej rolki ucinam nieduży pasek i przyklejam go do górnej części słoika. Najpierw górę zahaczam na zakładkę i sklejam z tyłu, a potem podwijam boki. Na koniec ucinam kawałek sznurka, owijam wokół szyjki i zawiązuję na środku na kokardkę. 

Nasze przetwory są już gotowe. Można powiesić je w spiżarni i tym samym dołączyć do pozostałych owocowych słoików, a potem już tylko czekać na porę otwarcia prawdziwych przetworów i pysznego zajadania. 😊

Basia

Podobało się? Podziel się z innymi!