17 marca 2021

Dekoracja na stół wielkanocny

30 minut (oraz czas na stwardnienie i wyschnięcie jajek z masy plastycznej) Poziom trudności: 2/5
0 0 votes
Ocena publikacji

Stół wielkanocny bez czekoladowych zajączków? Nie ma mowy! Możemy sami wykonać piękną i prostą dekorację z czekoladowym zajączkiem i jajeczkami w środku (może schowany w słoiku nie stanie się szybkim łupem dla małych rączek ;)).


Co będzie nam potrzebne:

Etap 1

Zaczynamy od uformowania kształtu jajek z masy plastycznej samoutwardzalnej, która imituje białą glinę, więc fajnie sprawdzi się przy tworzeniu drobnych jajeczek. Gdy jajka stwardnieją (mniej więcej po dobie), przygotowujemy słoiczki z małą ilością wody wymieszaną z farbami.

Etap 2

Jajka rozkładamy na kartce z bloku i pryskamy pędzelkiem zamoczonym w wodzie z farbką. Gdy farba wyschnie, odwracamy jajeczka na drugą stronę i robimy to samo.

Etap 3

Tniemy żółtą bibułę gładką na cieniutkie paseczki (sianko), które układamy na dnie słoika.


Etap 4

Wkładamy do słoika nakrapiane jajeczka z masy plastycznej. Układamy na nich czekoladowego zajączka.

Etap 5

Wycinamy z bibuły gładkiej kilka kółek: z koloru zielonego większe kółka, ich brzegi przycinamy np. nożyczkami dekoracyjnymi w falbankę. Z różowego koloru przygotowujemy nieco mniejsze kółka, robimy promieniste nacięcia od brzegów do środka. Sklejamy wszystkie płatki bibuły ze sobą środkami i przyklejamy całość na korek od słoika. Formujemy z bibuły półokrągłą kopułę, tworzącą kwiatek na liściach. Przyklejamy tę dekorację do wieczka lub korka słoika.

Nasz słoik jest już gotowy na święta! Jak Wam się podoba taka dekoracja stołu?

Propozycję zabawy przygotowała Magdalena

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
facebook linkedin twitter twitter youtube search-icon printer-icon