Stół wielkanocny bez czekoladowych zajączków? Nie ma mowy! Możemy sami wykonać piękną i prostą dekorację z czekoladowym zajączkiem i jajeczkami w środku (może schowany w słoiku nie stanie się szybkim łupem dla małych rączek ;)).
Co będzie nam potrzebne:
- słoik
- bibuła gładka Fiorello
- masa do modelowania Carioca
- blok techniczny biały Fiorello
- farby plakatowe Fiorello
- pędzelek Fiorello
- nożyczki Grand
- klej w sztyfcie Amos
- taśma dwustronna Grand
- zajączek czekoladowy
Etap 1
Zaczynamy od uformowania kształtu jajek z masy plastycznej samoutwardzalnej, która imituje białą glinę, więc fajnie sprawdzi się przy tworzeniu drobnych jajeczek. Gdy jajka stwardnieją (mniej więcej po dobie), przygotowujemy słoiczki z małą ilością wody wymieszaną z farbami.
Etap 2
Jajka rozkładamy na kartce z bloku i pryskamy pędzelkiem zamoczonym w wodzie z farbką. Gdy farba wyschnie, odwracamy jajeczka na drugą stronę i robimy to samo.
Etap 3
Tniemy żółtą bibułę gładką na cieniutkie paseczki (sianko), które układamy na dnie słoika.
Etap 4
Wkładamy do słoika nakrapiane jajeczka z masy plastycznej. Układamy na nich czekoladowego zajączka.
Etap 5
Wycinamy z bibuły gładkiej kilka kółek: z koloru zielonego większe kółka, ich brzegi przycinamy np. nożyczkami dekoracyjnymi w falbankę. Z różowego koloru przygotowujemy nieco mniejsze kółka, robimy promieniste nacięcia od brzegów do środka. Sklejamy wszystkie płatki bibuły ze sobą środkami i przyklejamy całość na korek od słoika. Formujemy z bibuły półokrągłą kopułę, tworzącą kwiatek na liściach. Przyklejamy tę dekorację do wieczka lub korka słoika.
Nasz słoik jest już gotowy na święta! Jak Wam się podoba taka dekoracja stołu?
Propozycję zabawy przygotowała Magdalena