14 lipca 2019

Quillingowy ślimaczek

1,5 godziny Poziom trudności: 2/5

Jakiś czas temu mieliśmy okazję poznać niezwykłą technikę quillingu. Jeżeli przypadła Wam ona do gustu, to dziś możecie ponowić przygodę z tak zwaną papieroplastyką. Uwaga, będzie dużo zawijania, spirali i cięcia. A naszym głównym bohaterem i modelem będzie ślimaczek i jego zakręcona – a jakże – skorupa.

Co będzie nam potrzebne:

Etap 1

Zaczynamy od naszkicowania kształtu naszego bohatera. Bierzemy ołówek i tworzymy prosty zarys ślimaka – najlepiej na grubszym papierze, dzięki temu nie będzie nam się wyginał od ciężaru kolejnych warstw, które będziemy na niego przyklejać. Po narysowaniu kształtu, całość wycinamy.

Etap 2

Bazę ślimakową już mamy, teraz zajmiemy się przygotowaniem materiału i ozdób na muszlę. Sięgamy po kolorowy papier i wycinamy cienkie paseczki. Możemy wspomóc się linijką, dzięki czemu będziemy mieli gwarancję, że nasze paseczki będą równe.

Etap 3

No i czas na zawijanie! ? Ze wszystkich wyciętych paseczków tworzymy spiralki. To naprawdę proste. Wystarczy na początku dodać trochę kleju, aby pasek nie rozwijał się od środka, a po zawinięciu drugi koniec również zabezpieczyć klejem. Pamiętajcie, że Wasze zawijasy mogą być różnej wielkości. Da to naprawdę ciekawy efekt. 

Etap 4

Kiedy nasze spiralki są już gotowe, nie pozostaje nam nic innego jak umieścić je na muszli ślimaka. Przy tym kroku dobrze jest użyć płynnego kleju.

Etap 5

Nasza piękna, kolorowa skorupa jest już gotowa. Pozostaje nam jeszcze tylko parę drobnych szczegółów. Zaczniemy od oczu. Wystarczy odrysować ich kształt na białej kartce, wyciąć po czym przykleić w odpowiednie miejsce. Czarnym flamastrem malujemy oczka oraz uśmiech. Postanowiłam dodać też jeszcze trochę kolorów na ciele ślimaka, więc sięgnęłam po kredki do szkła ( ze względu na ich wręcz aksamitną konsystencję ?) i dorysowałam parę ciapek. 

Nasz ślimaczek jest już gotowy. A jak zakręcony i kolorowy wyszedł Wasz zwierzak? 

Basia

facebook linkedin twitter twitter youtube search-icon printer-icon
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x